Opentuindag 2011


4 juni 2011

Ecotuinen in Bever


 


Welkom op onze open-tuinendag!

De milieuadviesraad van de gemeente Bever voert jaarlijks een aantal acties uit het milieujaarprogramma zelf uit. Zo ook het organiseren van een open tuinendag, met als doel het ecologisch tuinieren te promoten. Na een schoorvoetende start in 2010 pakken we dit jaar zowaar uit met zes opengestelde tuinen. Op 16 mei kon u een info-avond bijwonen over ecologisch tuinieren, vandaag kan u een kijkje nemen in 6 ecologische tuinen in Bever.

Een ecologische tuin?

Een ecologische tuin is een tuin waarin de natuur ruimte krijgt, waar mét de natuur wordt gewerkt in plaats van tegen. Het resultaat is een tuin rijk aan planten en dieren. Bovendien wordt er ruimte gelaten voor groei, evolutie en natuurlijke dynamiek.

Een ecologische tuin spaart de natuur en het milieu en is dus ook goed voor onze gezondheid. En een niet onbelangrijk voordeel: de tuin zal minder arbeidsintensief zijn, zodat er meer tijd overblijft om ervan te genieten.!

Vuistregels van het ecologisch tuinieren:


  • geen gebruik van pesticiden;
  • geen chemische bemesters gebruiken, maar alternatieven, zoals compost;
  • hergebruik van groen- en keukenafval door thuiscomposteren;
  • gebruik maken van planten die aan de plaatselijke bodemomstandigheden aangepast zijn en niet omgekeerd, de bodem aanpassen aan de planten die men wenst;
  • zoveel mogelijk werken met inheemse planten;
  • vruchtwisseling toepassen in de moestuin;
  • onkruidbestrijding m.b.v. bodembedekking zoals mulch;
  • kansen bieden aan wilde dieren (vogels, vlinders, amfibieën, …).

Tuin van Bart Roelandt en Sandra Muyldermans


De tuin van Bart en Sandra kwam vorig jaar kort in het nieuws door het programma Peeters en Pichal op Radio 1. De tuin werd er tijdens de week van de VN-top over biodiversiteit in Nagoya door Natuurpunt verkozen tot ”meest biodiverse tuin van Vlaanderen”.


Sinds de aanleg van de tuin in 1990 creëerden Bart en Sandra er een verscheidenheid aan biotoopjes. Net deze verscheidenheid lag aan de basis van de biodiversiteit (veelheid aan planten en dieren) in de tuin.


Maar het mooie is, dat het toch geen warboel is en overzichtelijk blijft. De tuin is namelijk ingedeeld in verschillende tuinkamers. Zo’n 150m geschoren hagen zorgen voor een intieme sfeer.



Hooilandjes, borders, geschoren en wilde heg, libellen-en-salamandervijvertje, kalkgraslandje, kruidentuin, struikenborders, moestuin, composthoop, kippenren en akkeronkruiden-reservaatje– en dat alles op maar 20 are. En alsof die weelde nog niet genoeg was - zelfs het dak van het tuinhuis is groen! 
 



Tuin van Georgette François


Dit lijkt wel de kleinste ecologische tuin ooit! Georgette heeft van dit plekje met stadstuinallures een pareltje gemaakt, dat bovendien helemaal milieubewust beheerd wordt.

Je vindt er, naast een vlotte babbel, een minutieus ingerichte en strak onderhouden moestuin, een koertje vol kleurig gevulde bloembakken, compostbak, haag en veel nestgelegenheid voor vogels.



Georgette doet, ondanks haar leeftijd, al het onderhoud zelf. Ze is al jaren lid van VELT. Gebruik van pesticiden is dan ook uitgesloten in haar tuin. De compostbak symboliseert haar ecologische tuinaanpak.



Tuin van Werner Godfroid en Loes Wijnant


Werner ging enige tijd terug in op de uitnodiging van het Regionaal landschap Zenne, Zuun en Zoniën (RLZZZ) om historisch waardevolle landbouwlandschappen opnieuw kansen te bieden. Het RLZZZ wilde het landschap van het Pajottenland naar de toekomst toe opnieuw vorm geven en veilig stellen.


Zijn grote tuin werd deze winter door de landschapsploeg onder handen genomen.


Naast het aanleggen van een boomgaard in los verband met een waaier aan inheemse en streekgebonden fruitsoorten met parels zoals de Grawijning en de Pamelse Datjes werd er ook een gemengde haag aangeplant van 640 planten van 9 verschillende soorten.


Werner kan zich daarmee met trots“landschapsbouwer” noemen en nodigt alle open-tuinbezoekers uit een glaasje te komen klinken op dit “project in evolutie”.


Tuin van Paule Jussiant


In 1979 kocht Paule een verlaten boerderij en braakliggend terrein ten midden van veld en bos. Rondom de door haar zorgzaam gerestaureerde woning ontwierp ze een 18 are grote tuin.




Deze roept de sfeer op van de Engelse cottage-tuinen, waar wilde uitbundigheid een romantische sfeer creëert. Oude rozenvariëreiten beklimmen bogen en muren. Bloembedden worden afgezoomd met knipselstruiken en haagjes van buxus en struikkamperfoelie.


Onder de wirwar van clematis en klimop bevindt zich een goed bewaarde waterput..


Veel van deze planten werden gered uit verlaten en verwaarloosde tuinen. Sommige bomen buigen zich, schaduwwerpend, over lichtschuwe planten meegebracht van wandelingen. Zo vonden een hele verzameling aan zaden en stekken een gepaste plek in Paule’s tuin. “Ik wik, en de bloemen beschikken” vertrouwd Paule ons toe, in het hart van haar charmante tuin.



Tuin van Bruno Vandewinckel


Bever is een heksendorp en dus mogen heksenkruiden niet ontbreken! Bij Bruno vind je een interessante collectie van heksenkruiden uit de lage landen.


Zet dus je toverhoed op en geniet van Alruin en Belladonna tot Wolfskers en Duivelsnaaigaren bij een lekker drankje, want hier kan je terecht voor een verfrissende dronk tijdens de tuinenwandeling of–fietstocht.


In de moestuin met aparte vormgeving, vallen speciale groentevariëteiten te bewonderen.


Bruno is tevens imker en bijenkasten zijn er dus ook van nabij te zien.


Voor de bijen zijn er trouwens talrijke nectarleveranciers voorhanden. Een kleine tuin vol verrassingen van groene bloemen tot een zeepnotenboom.



Tuin van Thierry Claeys en Sabine Vermassen


Thierry en Sabine zijn de eigenaars van een grote landschappelijke tuin met oude majestueuze bomen, behorend bij de voormalige gebouwen van de molen.


De tuin, 2 hectare groot, herbergt een vijver met vissen, kikkers en wilde eenden, een grote en een kleine boomgaard met inheemse fruitbomen, enkele gazons afgezoomd met houtkanten en een bos waar weinig ingegrepen wordt in de natuur.


De oude, boogvormige muurserre werd prachtig gerestaureerd door de vermaarde oranjeriebouwer Luc D’Hulst.


Tegen de oude molen zijn enkele kunstig gevormde leifruitbomen aangeplant. De verschillende rassen zijn zo gekozen zodat men het ganse najaar doorlopend peren kan oogsten.


Dit is een tuin met veel potentie. De familie Claeys-Vermassen is geïnteresseerd in alle tips om deze tuin ecologischer te gaan beheren met een minimum aan inspanning. Iedereen is welkom om zijn ideeën neer te pennen in het gastenboek. Binnen enkele jaren kan je bij een volgende open-tuinendag wellicht het resultaat komen bewonderen.



Ring-TV

Ring-TV maakte tijdens onze open-tuinendag een prachtige reportage voor het lifestyle-programma Viva-wonen.  Trek er maar even een kwartiertje voor uit - een echte aanrader!

 

Geen opmerkingen: