woensdag 5 juni 2013

Tevreden

Moe maar tevreden.  Dat is het overheersende gevoel.
Zondag hadden we hier in Bever onze tweejaarlijkse ecotuindag, en ik ben eigenlijk nog steeds wat vermoeid.

Maar heel tevreden dus.  We zijn er in geslaagd om twee honderd en twee en tachtig mensen een mooie dag te bezorgen.  Ze kregen een mooie wandel- of fietslus aangeboden, vier heel verschillende ecologische tuinen én ... stralend weer!

Het begon wat stressy voor mij 's ochtends.  Alhoewel ik alles al in de wagen had ingeladen de avond er voor, moest ik zondagochtend toch nog even het ganse fietsparcours afrijden, om te checken of alle wegwijzers er nog hingen.  Die had ik met Jongste zoon op zaterdagnamiddag geplaatst.  En ik moest langs de provincieweg nog waarschuwingsbordjes zetten om de automobilisten te wijzen op een verhoogd fietsersaantal - op een deeltje van die drukke baan.

En dan "snel" naar de tent op de Plaats om de wagen samen met Jean-Jacques en Phil, onze voorzitter van de milieuraad, uit te laden.  Tafels en schragen geplaatst, tent wat "versierd" met allerlei VELT posters; de nestkasten van de vogelbescherming een beetje aantrekkelijk tentoonstellen en onze brochures en plannetjes klaarleggen.

Ondertussen was Jan, van de Velt-afdeling Gooik er ook en legde ie een tafel vol met die prachtige Velt-boeken.
Zoals vermoed verschenen de eerste die-hards al om half tien aan de tent.  Maar toch was ik wat verrast, want mijn tafel was nog niet klaar. 

En er volgden nog wel meer verrassingen gedurende de dag, want continu passeerde er van alles.  We werden van bij het opstellen getrakteerd op luid gebeier van de kerkklokken.  Eerst dachten we nog dat ze iedereen opriepen voor de opentuindag, maar iets later werd het duidelijk:
We werden gedimme op een ganse processie getrakteerd!

Typisch voor de streek zijn op zondagvoormiddag de vele fietsclubs die samen op pad gaan, en daar waren er blijkbaar heel veel van!  En ook van die grote groepen lawaaierige motoren!  En van die Quads!  Lawaai!  Er tufte zelfs een karavaan oldtimer-tractoren voorbij.  Op momenten moesten we roepen om boven al het lawaai boven te komen, van klokken en gemotoriseerd gebrom!

De ganse dag werd het trouwens een va-et-viens. 

Nooit gedacht dat een zondag in ons dorp zo druk kon zijn!
 


De meeste bezoekers kwamen per fiets.  De veelvormigheid van aanhangsels om vlot kinderen te vervoeren is tegenwoordig echt wel opvallend.  Alhoewel - echte bakfietsers waren er niet bij.  Ik denk dat dat toch meer een stadsvehikel is.


Maar ze waren met ogenblikken wel met veel!  Zo rond twee uur kwam er een piekmoment, waar we ons even uit de naad moesten werken om iedereen snel te bedienen.  Want op dat ogenblik leek iedereen wat gehaast.  Gelukkig waren er Gerda en Miriam van de milieuraad die me goed hielpen!  Men nam zelfs geen tijd om wat boeken te kijken - snel snel de fiets op!

Daarna viel het tempo wat terug.  Tegen drie uur moesten we de mensen die het parcours te voet wilden doen al wat waarschuwen.  Want de allereerste bezoeker 's ochtend was een wandelaar, en die was om half twee ietwat verhit maar voldaan teruggekeerd met de mededeling dat de ganse wandeling mèt tuinbezoek hem vier uur kostte.
Helemaal de top vond ik wel het gezin dat per koets de uitgestippelde toer deed. Hun paard had er goesting in, want toen ze éénmaal de teugels vierden, moest de mama nog een sprintje trekken om nog op de koets te raken!Zoals verwacht gingen de nestkastjes vlot de deur uit!  Bij een mevrouw die twijfelde probeerde ik nog met de mededeling dat "ge daar veel liefde van krijgt, van zo'n nestkastje".  Alles voor het goede doel niet?
Ook Jan van Velt-Gooik was heel tevreden!   Lang geleden dat hij nog eens zoveel boeken verkocht, of nog zoveel nieuwe leden maakte!  Ik zag 'em glunderen.

Ondertussen had ik er het raden naar wat er zich in de tuinen afspeelde, of onderweg ...
Het was pas toen de eerste bezoekers terug op de Plaats waren dat ik te weten kwam dat alles van een leien dakje liep. 

Het "U-bent-op-de-verkeerde-weg" bordje

Iedereen heel tevreden van de goede bewegwijzering.  Vooral de bordjes "U bent op de verkeerde weg" werden gewaardeerd!  Tsja - Bever kennende ...

En iedereen was ook blij met het gevarieerde aanbod!  De vier tuinen zijn geen kopie van elkaar en geven wel degelijk elk een eigen invulling aan, een eigen versie van "de ecologische tuin".  En dat konden de bezoekers wel smaken, naast de bio-sapjes, het streekbier en de zelfgemaakte taarten en koekjes die in de tuinen geserveerd werden.

En hoe de tuiniers het zelf ervoeren?  Ze waren alvast ook blij met de super opkomst!  Maar ik zou ze liever zelf aan het woord laten:  Sandra Verweij deed dat alvast op haar eigen webstek/blog - klik door naar HIER.

En nu ga ik de formulieren checken van de kinder-zoektocht. Ik vraag me af of ze de vragen nu moeilijk vonden? En hoeveel juiste antwoorden er gegeven zijn.
 

Geen opmerkingen: