Opentuindag 2013


Dit jaar kunnen jullie op zondag 2 juni terecht in vier ecotuinen in Bever.
De tuinen zijn open van 10uur tot 18uur.

Bever is een landelijke Vlaams-Brabantse gemeente tussen Geraardsbergen en Edingen, op de grens met Oost-Vlaanderen en Henegouwen. 

Deze tuinen zijn met een fietslus van 13 km met elkaar verbonden.  Deze lus kan natuurlijk ook te voet worden afgelegd.  Fietsers en wandelaars kunnen de wagen achterlaten op de Plaats. 




Op dit plein bij de kerk staat ook de tent van de milieuadviesraad, waar u een gezamenlijk toegangsticket voor de vier tuinen kan kopen. 
Toegangsprijs bedraagt 3€ per persoon, <12j. gratis, een drankje voor iedereen.

U ontvangt er tevens een routebeschrijving met kaartje en een brochure met de beschrijving van de tuinen.




In de tent worden Velt-publicaties, Vogelhuisjes van de Vogelbescherming en bloemenweidemengsels te koop aangeboden.


 
Boerenerftuin: Singelé, Philippe en zoon Thomas

De grote (1,7ha) tuin ligt U-vormig rond het centrale deel met woning, siertuin en moestuin. Het is een redelijk open tuin zodat het zicht op de weiden werd bewaard. Haagbeuk, buxus en lindes vormen de hoofdstructuur in de siertuin. Deze worden o.a. aangevuld met rozen, hortensia’s en blauwe regen.


In de ruime moestuin wordt een grote variatie aan groenten en bessen geteeld. Courgettes, tomaten (een 15tal soorten), artisjokken, asperges,... de moestuinder kan hier heel wat zien! Hier en daar zijn er spontaan uitgezaaide zonnebloemen. De moestuin is de passie van vader Philippe. Regelmatig probeert hij andere soorten uit. Vaak zijn dit oude en vergeten soorten. Hij houdt ook een bijzondere manier van composteren in ere.



De paardenweiden en hoog- en laagstamboomgaarden zijn bijna volledig omringd door een gemengde haag en knotwilgen, die zowel dienen als natuurlijke afbakening voor de paarden, als nestplaats voor tal van vogels. In de weiden staan enkele oude appelaars en een notelaar. Bijkomend werden twee winters geleden 6 hoogstammen aangeplant.



Wilde tuin: Gérard Thèves en Christine Hamande

Deze tuin is een halve hectare groot en bevat drie vijvers, een moestuin, een kas, een boomgaard ( we oogsten rond vijftig verschillenden soorten fruit ) en een stuk bos.



Gérard en Christine zijn eco tot in de toppen van hun tenen. Ze gebruiken al 30 jaar geen chemische producten. De meeste planten en struiken in hun tuin zijn inheems. Ze bemesten met zelfgemaakte compost, maaien de hooilanden laat en gebruiken een thermische onkruidbestrijder. Nestkasten en insectenschuilplaatsen zorgen voor het aantrekken van natuurlijke vijanden van de tuinplagen. Zo staat hun volledig door een haag omringde tuin al jaren model voor een biologisch beheerde wilde tuin.



Hun woning, een oude boerderij, is voor een groot deel bedekt met klimplanten. wilde wingerd, kiwiplanten, rozen, kamperfoelie en blauwe regen zorgen voor een uitbundige sfeer. In de ruime achtertuin houden ze kippen en ganzen.


Romantische bloemenweelde: Sandra Verweij






Sandra’s tuin is 17 are groot, en kan omschreven worden als een romantische bloementuin. De langgerekte, bloemrijke borders zijn de grote blikvangers! Sandra zorgt elk jaar voor een bloemenweelde zonder weerga. Zij verwerkt als floriste trouwens een deel van de bloemen in met veel zorg en oog voor detail gemaakte bloemstukken.




Maar haar tuin is meer dan borders alleen! Je kan er ook een moestuin aanschouwen en er is ook ruimte voorzien voor een wilde bloemenweide.




Oude knoestige knotwilgen geven de grens met de omliggende akkers en weiden aan. De voortuin van de charmant gerestaureerde hoeve wordt omzoomd met leibomen.





Alles in deze tuin is charmant, van de eigenares tot het kippenhok toe! Wil je een vlotte babbel en een overdaad aan kleuren en geuren, ga dan zeker langs in deze tuin.



Landschapstuin: Martien Frisch en Luc Plasman

Naast een pas aangelegde siertuin aan de voorzijde van de woning, is er een natuurlijke landelijke tuin aangelegd aan de achterzijde van de woning, een vroegere hoeve. Deze 1,5ha grote tuin gaat naadloos over in de landbouwgronden die het omringen.




De weide met twee ezels zorgt voor de overgang tussen siertuin en landelijke tuin.

Achter de moestuin en een nog te renoveren bakoven, is er een boomgaard aangelegd met laag- en halfstammige fruitbomen. Deze werd omringd door een haagje van meidoorn.


In de ruime achtertuin, nog volop in ontwikkeling, vinden we een bosje gerealiseerd met bosgoed van vzw De Mark en een door het regionaal landschap aangeplante hoogstamboomgaard met oude rassen. Deze boomgaard wordt beheerd als weiland en wordt afgegrensd door wat houtkanten.




De oever van de door knotwilgen omringde oude veedrinkpoel werd afgeschuind en herbergt vele inheemse plantensoorten en amfibieën. Door deze samenwerking met het regionaal landschap kunnen Martien en Luc zich met trots landschapsbouwers noemen.

Kinderen kunnen in deze tuin terecht voor enkele leuke activiteiten.

Geen opmerkingen: