Opentuindag 2015

Het is weer zover!

Dit jaar kunnen jullie op zondag 7 juni terecht in vier ecotuinen in Bever.
De tuinen zijn open van 10uur tot 18uur (tuin 4 eventueel een uurtje langer

Bever is een landelijke Vlaams-Brabantse gemeente tussen Geraardsbergen en Edingen, op de grens met Oost-Vlaanderen en Henegouwen. 

Deze tuinen zijn met een fietslus van 10,4 km met elkaar verbonden.  Deze lus kan natuurlijk ook te voet worden afgelegd.  Fietsers en wandelaars kunnen de wagen achterlaten op de Plaats. De fietslus wordt uitstekend bewegwijzerd. De kabouters van Velt tonen de weg.


Op dit plein bij de kerk staat ook de tent van de milieuadviesraad, waar u een gezamenlijk toegangsticket voor de vier tuinen kan kopen. 
Toegangsprijs bedraagt 3€ per persoon, <12j. gratis, een drankje voor iedereen.

U ontvangt er tevens een routebeschrijving met kaartje en een brochure met de beschrijving van de tuinen. Wie zijn fiets of stapschoenen vergat krijgt een stratenplannetje mee om met de wagen te gaan.


In de tent worden Velt-publicaties, Vogelhuisjes van de Vogelbescherming en bloemenweidemengsels te koop aangeboden.


 
TUIN 1 Romantische bloemenweelde: Sandra Verweij


Sandra’s tuin is 17 are groot, en kan omschreven worden als een romantische bloementuin. De langgerekte, bloemrijke borders zijn de grote blikvangers! Sandra zorgt elk jaar voor een bloemenweelde zonder weerga. Zij verwerkt als floriste trouwens een deel van de bloemen in met veel zorg en oog voor detail gemaakte bloemstukken.


Maar haar tuin is meer dan borders alleen! Je kan er ook een moestuin aanschouwen en er is ook ruimte voorzien voor een wilde bloemenweide.


Oude knoestige knotwilgen geven de grens met de omliggende akkers en weiden aan. De voortuin van de charmant gerestaureerde hoeve wordt omzoomd met leibomen.


Alles in deze tuin is charmant, van de eigenares tot het kippenhok toe! Wil je een vlotte babbel en een overdaad aan kleuren en geuren, ga dan zeker langs in deze tuin.


TUIN 2 Wilde tuin: Gérard Thèves en Christine Hamande

Deze tuin is een halve hectare groot en bevat drie vijvers, een moestuin, een kas, een boomgaard ( we oogsten rond vijftig verschillenden soorten fruit ) en een stuk bos.


Gérard en Christine zijn eco tot in de toppen van hun tenen. Ze gebruiken al 30 jaar geen chemische producten. De meeste planten en struiken in hun tuin zijn inheems. Ze bemesten met zelfgemaakte compost, maaien de hooilanden laat en gebruiken een thermische onkruidbestrijder. Nestkasten en insectenschuilplaatsen zorgen voor het aantrekken van natuurlijke vijanden van de tuinplagen. Zo staat hun volledig door een haag omringde tuin al jaren model voor een biologisch beheerde wilde tuin.


Hun woning, een oude boerderij, is voor een groot deel bedekt met klimplanten. wilde wingerd, kiwiplanten, rozen, kamperfoelie en blauwe regen zorgen voor een uitbundige sfeer. In de ruime achtertuin houden ze kippen en ganzen. 


TUIN 3 Landelijke tuin: Werner Godfroid en Loes Wijnant

In deze mooie en aangename landschappelijke tuin valt er heel wat te beleven en te zien. Als imker weet Werner wat belangrijk is voor zijn bijtjes. De tuin is omzoomd door een haag van streekeigen groen. Allerlei dieren vinden schuilplaatsen in takkenrillen, bijenhotels, vleermuizen- en vogelnestkasten.
 

In een gerestaureerde bakoven bakken de eigenaars zelf hun brood en nog veel meer.
Achter de tuin lopen een kleine kudde houtland-schapen, twee ezeltjes en heel wat kippen. Ernaast is een jonge aanplant met 15 verschillende hoogstam-fruitbomen. Ook achter het huis vallen de fruitbomen op samen met vele soorten kleinfruit in rijen aangeplant. Tegen de gevel van een bijgebouw staan leiperen.
 
 
Voor het grijs water van de woning is er een eigen waterzuivering voorzien. Er is ook nog een zeer goed geïntegreerde poel.

 
De groentetuin wordt elk jaar wat groter. Werner en Loes proberen hun groenten zo veel mogelijk te combineren als preventie tegen plagen en ze laten sommige groenten zichzelf uitzaaien.  Verder vind je er nog twee kruidentuinen met een zeer uitgebreid assortiment.
 

Loes geeft zelf cursussen over kruiden, koken, eigen brood bakken…
Heel wat van de eigen opbrengst wordt verwerkt in gelei, sappen en confituren. Er zijn ook een droogoventje voor het drogen van fruit en kruiden en een mobiele bakoven voor pizza’s.

 
EXTRA TUIN!  Boerentuin: Goesje Delbare en Philippe Roelandt

In de zeer goed onderhouden voortuin is  de oprit naar de garage met grasdallen aangelegd. Haagjes en bloemenborders omsluiten dit gedeelte..


In het eveneens kleine maar gezellig tuintje achter het huis primeert een grote kerselaar. Het zicht op het mooie en glooiende landschap wordt open gehouden.

Goesje is een echt bloemenvrouwtje en kiest haar planten zodat ze altijd bloemen heeft en zo heel wat  bijtjes en vlinders kan aantrekken.
 
 
Evenals in de voortuin zijn de borders ook hier zeer goed gevuld.


TUIN 4 Biodiverse tuin: Bart Roelandt en Sandra Muyldermans


Een grote en prachtige tuin, mooi ingepast in het glooiende landschap van Bever.
De dynamische vormgeving en sterke structuur laten je van vele tuinhoeken genieten. Voortdurend krijg je iets nieuws te zien.


Hiervoor zorgen de vele hagen en haagjes. Langs slingerende trapjes en paadjes ontdek je de verschillende tuingedeelten met  verrassende elementen: bloemenweiden en graslandjes , een akkerlandje met planten speciaal voor bijen en vlinders, kleurrijke borders, een moestuin, een composteergedeelte, kippenren en mooie vijver.
Een gemengde haag omzoomt de tuin.
 
 
De beplanting werd zo divers mogelijk gekozen om aan zo veel mogelijk insecten, vogels en kleine zoogdieren voeding en woonplaats te bieden. Er is zelfs een muizenhotel!
 

Achter de woning ligt een gezellig terras met heel wat potplanten. Hier heb je een mooi zicht op de tuin. Fruitbomen en kleinfruit vind je overal ingepast in de beplanting.
Het tuinhuis is iets aparts: het dak  ervan is bedekt met zoden met een grote variatie aan planten, waaronder hazenpootje.  

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Je hebt twee keer 'tuin 2' en geen 'tuin 1'...

leuke omschrijvingen in ieder geval

de biodiverse tuinier zei

@ fruitberg - had ik ook al gezien, maar nog niet kunnen verbeteren ;-)