Opentuindag 2017

Ter gelegenheid van de VELT-ecotuindagen kunnen jullie op zondag 4 juni terecht in drie ecotuinen in Bever.
De tuinen zijn open van 10uur tot 18uur

Bever is een landelijke Vlaams-Brabantse gemeente tussen Geraardsbergen en Edingen, op de grens met Oost-Vlaanderen en Henegouwen. 

Deze tuinen zijn met een fietslus van ongeveer 10 km met elkaar verbonden.  Deze lus kan natuurlijk ook te voet worden afgelegd.  Fietsers en wandelaars kunnen de wagen achterlaten op de Plaats. De fietslus wordt uitstekend bewegwijzerd. De kabouters van Velt tonen de weg.


In tegenstelling tot voorgaande edities wordt er geen tent op het plein geplaatst en is er geen gezamenlijke toegangsprijs te betalen.

We raden echter wel aan om de wagen achter te laten op de Plaats indien U de fietslus wil volgen.  Een plannetje kan U in elke tuin bekomen,of HIER downloaden.

 TUIN 1 Romantische bloemenweelde: Sandra Verweij


Sandra’s tuin is 17 are groot, en kan omschreven worden als een romantische bloementuin. De langgerekte, bloemrijke borders zijn de grote blikvangers! Sandra zorgt elk jaar voor een bloemenweelde zonder weerga. Zij verwerkt als floriste trouwens een deel van de bloemen in met veel zorg en oog voor detail gemaakte bloemstukken.


Maar haar tuin is meer dan borders alleen! Je kan er ook een moestuin aanschouwen en er is ook ruimte voorzien voor een wilde bloemenweide.


Oude knoestige knotwilgen geven de grens met de omliggende akkers en weiden aan. De voortuin van de charmant gerestaureerde hoeve wordt omzoomd met leibomen.


Alles in deze tuin is charmant, van de eigenares tot het kippenhok toe! Wil je een vlotte babbel en een overdaad aan kleuren en geuren, ga dan zeker langs in deze tuin.

zie http://florisant.be/


TUIN 2 
Boerenerftuin: Singelé, Philippe en Veronique Bombaert

De grote (1,7ha) tuin ligt U-vormig rond het centrale deel met woning, siertuin en moestuin. Het is een redelijk open tuin zodat het zicht op de weiden werd bewaard. Haagbeuk, buxus en lindes vormen de hoofdstructuur in de siertuin. Deze worden o.a. aangevuld met rozen, hortensia’s en blauwe regen.


In de ruime moestuin wordt een grote variatie aan groenten en bessen geteeld. Courgettes, tomaten (een 15tal soorten), artisjokken, asperges,... de moestuinder kan hier heel wat zien! Hier en daar zijn er spontaan uitgezaaide zonnebloemen. De moestuin is de passie van vader Philippe. Regelmatig probeert hij andere soorten uit. Vaak zijn dit oude en vergeten soorten. Hij houdt ook een bijzondere manier van composteren in ere.De paardenweiden en hoog- en laagstamboomgaarden zijn bijna volledig omringd door een gemengde haag en knotwilgen, die zowel dienen als natuurlijke afbakening voor de paarden, als nestplaats voor tal van vogels. In de weiden staan enkele oude appelaars en een notelaar. Bijkomend werden twee winters geleden 6 hoogstammen aangeplant.


TUIN 3 Biodiverse tuin: Bart Roelandt en Sandra Muyldermans


Een grote en prachtige tuin, mooi ingepast in het glooiende landschap van Bever.
De dynamische vormgeving en sterke structuur laten je van vele tuinhoeken genieten. Voortdurend krijg je iets nieuws te zien.Hiervoor zorgen de vele hagen en haagjes. Langs slingerende trapjes en paadjes ontdek je de verschillende tuingedeelten met  verrassende elementen: bloemenweiden en graslandjes , een akkerlandje met planten speciaal voor bijen en vlinders, kleurrijke borders, een moestuin, een composteergedeelte, kippenren en mooie vijver.
Een gemengde haag omzoomt de tuin.


De beplanting werd zo divers mogelijk gekozen om aan zo veel mogelijk insecten, vogels en kleine zoogdieren voeding en woonplaats te bieden. Er is zelfs een muizenhotel!


Achter de woning ligt een gezellig terras met heel wat potplanten. Hier heb je een mooi zicht op de tuin. Fruitbomen en kleinfruit vind je overal ingepast in de beplanting.
Het tuinhuis is iets aparts: het dak  ervan is bedekt met zoden met een grote variatie aan planten, waaronder hazenpootje.  

Je bezoek aan de Beverse VELT ecotuinen kan je in de voormiddag laten voorafgaan door een bezoekje aan een ecotuin in de buurgemeente Tollembeek: Patty's tuin, op maar zes minuutjes rijden (twintig met de fiets) afstand.

zie http://biodiversetuin.blogspot.be/Geen opmerkingen: