zondag 23 december 2012

Oei-Oei ... controle!Het is zo ver, de controleronde is gebeurd! 
 
Het heeft lang op zich laten wachten, maar dat kwam door onvoorziene wendingen in de gewone loop der zaken.   Normaal moet de Velt-controleronde door de Velt-lesgever van dienst al eind oktober afgerond zijn, maar door het ziek vallen van de gewoonlijke lesgever moest gauw naar vervanging uitgekeken worden.  Dus kreeg ik begin van de week plots het bericht dat de Velt-controle ging langskomen.  Alléz zeg - zo op vrijdag en zaterdag net voor de kerst!  En ik had al een heel programma ;-)   Maar goed, wat geschoven in de agenda, dagje verlof opgenomen en toen kon ik mee op ronde.
 

 
En zo zaten we dan vrijdagmorgen, na een goed uur rondstruinen in en babbelen over de tuin, aan de koffietafel bij Sandra.  De checklist werd minutieus overlopen. En mocht er een punt zijn waar de tuin iets minder scoort, dan werd dat ruimschoots gecompenseerd door Sandra's immer enthousiaste doen!
... niet dat er negatieve punten waren ;-)
 
"zijn er extra's, waar de eigenaar boeiend over wil vertellen?" ... check!
 

 
 
In de namiddag zakten we af naar de tuin van Gérard, waar we al onmiddellijk ondergedompeld werden in een ecologische douche van kennis en weetjes over natuur en tuin.  Ik zag de Velt-mannen Yves en Jan af en toe goedkeurend knikken - dus het zat wel goed.  Er ontsponnen zich ook leuke discussies, met haast filosofische inslag. 
 
"geeft het water in de tuin een ecologische meerwaarde?" ... check!
 
Maar stom van mij - ik had een fototoestel meegenomen met bijna platte batterij, en bij Gérard weigerde die dus dienst - dus die foto's hebben jullie nog te goed!
 
 Zaterdag hadden we 's morgens afgesproken bij de familie Singelé.  Thomas en zijn vader Philipe leidden ons de grote tuin rond en tussen de druppels door kon ik nog wat beelden schieten. 


 
 
Wat een domein!  Centraal het huis, siertuin en grote moestuin en daar rond, in een grote U-vorm een hele reeks kleine en grote paardeweiden en boomgaarden.  En het geheel omzoomd door een gemengde haag! 
 "bemesting is met zelfgemaakte compost?"  ... check!De paperasserij werd samen met Thomas doorploegd.  Je zag 'em soms kijken alsof het een examen was :-)

Daarna gingen we richting tuin van Martien en Luc.  Daar was de voortuin net heraangelegd.  Er was op gelet dat er een vrije kijk op het omliggende landschap bleef.  Want Martien en Luc zijn landschapsbouwers en het landschap is hun dierbaar.  Het regionaal landschap kwam op hun terrein al landschapseigen aanplantingen doen. 

Spijtig genoeg werden we toen getrakteerd op een natuurlijke douche - het regende net te veel om foto's te maken.  (Maar beelden van de tuin krijgen jullie later nog wel)!  We haastten ons naar binnen en dus werd er aan de koffietafel verder gediscussieerd.  Bijvoorbeeld over hoe die nieuw aangelegde dolomietpaadjes op een milieuvriendelijke manier kunnen onkruidvrij gehouden worden.
Want dat komen Velt-lesgevers ook doen bij de controle: niet alleen controleren, maar ook vrijgevig tips en trukjes rondstrooien!

"Is er aandacht voor inpassing in de omgeving?" ... check!


En nu nog even wachten op het eindoordeel ... spannend hé?
Of toch niet ... ik denk dat het wel goed zit.

Geen opmerkingen: